Onsdag 29. juli - søndag 2. august:
Middelalderdagene 2015

 

 

Middelalderdagene på Fiskum bød som vanlig på en masse aktiviteter for barn og voksne – fra bueskyting og ridning til brettspill, historiefortelling og konserter. For tredje år på rad var riddertroppen fra Opatow i Polen gjester.

Det startet med den tradisjonelle gudstjenesten på olsok-kvelden og fortsatte deretter med "åpen leir" i fire hele dager - riktignok med et lite avbrekk fredag formiddag, da de polske gjestene var invitert på Oslo-tur, og lørdag formiddag da det var bryllup i kirken.

Blant høydepunktene kan nevnes konserten der Svein Westad, Ingrid Hals og Astrid Reggestad framførte gammel musikk på gamle instrumenter og fylkesarkeolog Bernt-Egil Tafjords foredrag om oppsiktsvekkende funn som er gjort på Eiker de siste årene - samt naturligvis de polske gjestenes oppvisning med dans og sverdkamp. I tillegg var det besøk av eksperter på middelalderlafting, tredreiing på gammel svarvestol, urtemedisin og servering av neslesuppe og geiteramste, arekologisk skattejakt med metallsøker, "Hnefatafl", "Glückshaus" og andre gamle brettspill, pilegrimsteater på kirkebakken, salsgboder av forskjellige slag og mye mer.

   
Ole Hagen Flesaker ga opplæring i bruk av svarvestol.
 
Publikum fikk prøve å kjempe med sverd og tung rustning.
   
Laftegutta fra Agder fviste hvordan en solid brønn skal settes sammen.
   
Polakkene hjalp til med laftearbeidet.
   
Polske og norske deltakere samarbeidet om å lage håndverks-produkter.
Gamle brettspill er populært.
Før konserten var det danse-oppvisning på kirkebakken.
   
Publikum kunne få kjøpt litt av hvert i salgsbodene.
   
Matstell i idylliske omgivelser ved Fiskumvannet.
   
Flere av deltakerne overnattet i leiren..
 
Tekst og foto: Bent Ek
08.08.2015